Wednesday, April 25

bewoonbare planeet ontdekt


Een Europees astronomenteam heeft een planeet ontdekt die sterk op de aarde lijkt. Ze draait rond haar ster op precies de juiste afstand om haar een gematigd klimaat te geven, met een temperatuur tussen 0 en 40°C, waarin vloeibaar water kan voorkomen. Van alle planeten die al ontdekt zijn bij andere sterren dan onze eigen Zon (zogeheten 'exoplaneten'), lijkt de nieuwe planeet tot nu toe de meest veelbelovende als potentiële woonplaats voor leven.

De nog naamloze planeet draait rond de ster Gliese 581.

Gliese 581 is een van de sterren die het dichtst bij de Zon gelegen zijn, op slechts 20,5 lichtjaar (een lichtjaar is een kleine tienduizend miljard kilometer). De planeet zelf is groter dan de Aarde (met een geschatte diameter die de helft groter is dan die van de Aarde en een massa van vijfmaal die van onze planeet). De onderzoekers denken dat het een rotsachtige planeet is, zoals de Aarde, of mogelijk een planeet die met water overdekt is.

Hoewel de nieuwe planeet van Gliese 581 er veelbelovend uitziet voor een mogelijke toekomstige speurtocht naar buitenaards leven, is er nog maar weinig wat vaststaat over de planeet. Het is niet bekend of ze een atmosfeer heeft - en als dat zo is, zou die door het broeikaseffect de temperatuur sterk kunnen beïnvloeden - en of er water voorkomt .
Of er leven voorkomt op de planeet, is al helemaal een open vraag.
De planeet draait in 13 dage ronde de zon, wat wil zeggen dat een jaar er 13 dagen duurt!
Stel je voor... Je regels om de 2 jaar ;)

2 comments:

xixarro said...

Amai, daar zouden we super oud kunnen worden!

Kunnen we anders ook niet enkele aardlingen naar daar sturen? Gliese 581 akn dan het nieuwe Australië worden (waar de UK vroeger haar dieven en ongure personen naartoe stuurde)

Tine said...

jammer dat we meer dan 20j onderweg zouden zijn ;)